neljapäev, juuli 13, 2006

 

12.07.2006


Õhtu. Kontsert Niguliste kirikus. Esineb vokaalgrupp Improloo ja Robert Jürjendal kitarril. Publikuks enamasti turistid, kes kirikust möödudes on avastanud kontserdi reklaami, kuid ka mõned teadlikumad kuulajad. Olen kontserdil sõbrannaga, kes esinejatest ei tea eelinfoks muud, kui vaid seda, et tegu on nelja RAM´i lauljaga. Umbes kontserdi kümnendal minutil on kõigile selgeks saanud, mis sorti kontserdiga tegu on. Ilmselgelt on mõnel ebahuvitav. Näiteks kuulen selja tagant lausejuppi: "Here is nice and chilly". Mu sõbranna istub lummuses ja ka mina ahmin igat nooti endasse. Tegu on nimelt hääle improvisatsiooniga. Tekitatakse kõikvõimalikke helisid, mida ette kujutada võib, põimides selle kokku neljahäälseks muusikapalaks. Lauljad saavad inspiratsiooni arvatavasti kohast, kus esinetakse, publikust, kes kuulab ning kindlasti üksteiselt. Tore on vaadata lauljate vahelist suhtlemist, pilkude mänge ja jälgida improvisatsiooni sündi. R.Jürjendal lisab oma elektroonikaga sellele kõigele justkui garneeringu. Kohati vaatame sõbrannaga teineteisele imestunult otsa, et kust küll see või too heli kostub. Näiteks on vahepeal kuulda orelimängu, kaugusest kostuvat noore poisi ooperiaariat, ronga hüüatusi, mootori käivitust ning hoomamatute sõnadega udmurdi rahvalaule. Kui kontsert tunni pärast lõpeb on tunne, et just sai kuulama hakatud, miks see juba läbi sai. Esinejad saavad publiku tormilise aplausi osaliseks ning publik omakorda preemiaks lisaloo.

Pärast kontserti istume lauljatega pubis ja vahetame muljeid ning meeleolusid. Vahva on kuulata esinejate mõtteid laval olnust ja kontserdile eelnenud harjutamisest. Oma pidurdamatus emotsionaalsuses suudan välja paisata vaid ülistavaid sõnu. Tänutäheks saan kingituseks ansambli plaadi. Õhtu edenedes räägitakse tõestisündinud naljalugusid kõikvõimalikest muusikutest ja õppejõududest.

Kuna järgmine päev on tööpäev, siis lõpeb afterparty täpselt nii parajal ajal, et koju puhkama minna saab. Oli äraütlemata mõnus õhtupoolik vanade heade tuttavate seltsis, kelle andekusele siiralt alt üles vaatan.

Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?